20 Haziran 2017 Salı

Son Baharda Balayı Önerileri


Şimdi, Ağustos ortasında bu yazı ne alaka diyebilirsiniz... Erken mi? Değil tabii ki. Hatta geç bile. Çünkü tatil işi hele de ülke dışına olması düşünülüyorsa birkaç ay erkenden ele alınması, plan ve program yapılması gereken bir konudur. Bir de bu balayı ise durum daha da önem arz eder.

Tebrikler, nihayet evlendiniz!
“Bir ömür boyu mutluluk” dilekleri hala çınlıyor kulaklarınızda değil mi? Ve sonunda kocaman bir oh çekme zamanı şimdi… Onca zamandır yaşanan stres, yorgunluklar, heyecanlar, hazırlıklar... Düğün günü tavana vurdu hepsi biliyoruz. Öyleyse, adına Balayı dediğimiz; eşinizle, herkeslerden ve ailelerden uzak (tabii ki onları çok seviyoruz ama şimdi aile olma sırası sizde ) sadece ikinizin baş başa geçireceği güzel bir tatili çoktan hak ettiniz. Belki bilmeyenleriniz vardır diye, dağarcığınıza bir bilgi olarak atalım yeri gelmişken: Balayı kavramına adını veren; Bal Şarabıdır. 12. Yy da ortaya çıktığı biliniyor. O devirde çiftler, doğurganlıklarını arttırmak amacı ile evliliklerinin ilk bir ayında “Bal şarabı” tüketirlermiş. “Hadi canım, öyle şey olur mu; balla, şarapla falan doğurganlık artar mı?” demeyin içinizden, varmış bir bildikleri demek; bakınız dünya nüfusu… :)

Ne diyorduk? İmzalar atıldı; aileniz, o günü paylaşmayı seçtiğiniz dostlarınız iyi dileklerle uğurladılar sizi yeni yuva ve hayatınıza. Geride kalan en büyük streslerden biri de belki düğün seremonisi kadar önemli olan balayınızı planlamaktı değil mi? Gidilecek bir yer bulma işi çıkmıştı karşınıza. Öyle bir yer olmalı, öyle planlanmalıydı ki iple çektiğiniz, kim bilir üzerine ne hayaller kurduğunuz o kısa dönem bir kâbusa dönüşmesin… Umarız ki tavsiye ve tercih edileni de budur; haftalar hatta aylar önce yaptınız programınızı da rezervasyonlarınızı da… Yapamadıysanız da gelin yardımcı olmaya çalışalım size.

Derler ya; “Mükemmellik ayrıntıda saklıdır” eğer benzersiz güzellikte, sorunsuz bir tatili hayal ediyorsanız, önemsiz gibi görünen detaylara çok dikkat etmelisiniz. Sizler bu telaş ve yoğunluk içindeyken işinizi kolaylaştıralım, yerinize düşünelim ve Balayına çıkmadan önce dikkat etmeniz gereken konular hakkında faydalı bazı ipuçlarını bu sayfalarda anlatalım istedik.
Mevsim sonbahar; hüzün zamanıdır demeyin; soğuyan güneşe, sararan yapraklara aldanıp… Birçokları için kavuşmadır… Hepimizin hayatında sabırsızca beklediği bir Eylül olmuştur mutlaka. Yaz, yerini kışa bırakırken, doğanın ve onun birer parçası olan bizlerin de yeni mevsime adapte edilmeye çalışıldığı bir süreç gözüyle bakarım ben bu aylara, öğretisine saygı duyarım… Tatil için ideal zamanlardır; ne çok sıcak, ne de soğuktur günler… Rahat rahat güneşlenilir sahilde bunalmadan. Görülmesi gereken yerler eziyet olmadan gezilir… Geceler de öyledir sonbaharda; itelemez tenler birbirini sıcak bahanesiyle.
Dolayısı ile artık Akdeniz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Mısır, Tunus, Dubai, Güneydoğu Asya, Hindistan, Uzakdoğu ülkeleri, puronun ana vatanı Küba, Arjantin ve tabii ki Türkiye balayınızı geçirmeniz için uygun ülkeler. Sıcaklığın düşmeye başladığı Kuzey Avrupa ve kuru iklimin sona ereceği Endonezya için ise Eylül son şans! Orta Amerika, Karayipler ve muson yağmurlarının başladığı Güneydoğu Asya’da ölü sezondur artık.
Fiyatların da daha makul seviyelere ulaştığı, özellikle yurtiçinde sezon fiyatlarının neredeyse yarısına indiği bir dönemdir Sonbahar.
Attığınız imza ile ortak bir hayatın kapısından girmeyi de taahhüt etmiştiniz değil mi? Sınav zamanı: Bunun sınanacağı, ikinize ait ilk zaman dilimidir işte balayınız; her şeye birlikte karar vermeli ve sonucunda yaşanacak hazzı da birlikte tatmalısınız.
Önce şu soruları sormalı ve cevaplamalısınız beraberce:
Nasıl bir balayı istiyoruz? Hareketli ve macera dolu mu yoksa tembellik yapabileceğimiz daha romantik bir tatil mi? Kendinizi tanımak ve zevklerinizi bilmek en şükür edilesi erdemdir böyle zamanlarda… Güneş ya da kar mı? Sahil ya da yeşillikler içinde bir nehir kıyısı mı? Yurt dışı yoksa yurt içi mi? Balayı paket programlarını mı alalım yoksa kendimize özel bir tur planı mı yapalım? Yeri gelmişken kesinlikle gurup turlarına katılmayın. Yaşanma olasılığı yüksek iptaller canınızı sıkabilir. Sorularınızı cevapladınız ve ne istediğinize karar verdiniz. En can alıcı soruya geldiniz: “Bütçemiz ne kadar?”
Bütçenizi de ayarladıktan sonra yolu yarıladınız demektir. Gözünüz aydın! Artık işiniz daha da kolay. Birbirinden farklı imkânlar sunan seyahat acenteleri, uygun seçimleri yapmanızda çok faydalı olabilirler. Ama bir uyarı; size önerilenlerle ilgili olarak aktarılan bilgilerin doğruluğunu araştırmanız yerinde olacaktır. Çevrenizden de yardım almanızı öneririz ki bu en garantili yollardan biridir; denenmiş ve tecrübe edilmiş olan böyle zamanlarda inanın hazine değerindedir…Taleplerinizi, hayallerinizi çok net ve eksiksiz olarak bildirmeye ve hiçbir detayı atlamamaya özen gösterin ve balayı çifti olduğunuzu mutlaka belirtin acenteye. Bu hem daha iyi bir odaya sahip olmanıza hem de sizin için hazırlanan hoş sürprizlerle karşılaşmanın sevincini yaşamanıza fırsat tanıyacaktır. Aldığınız paket turun, konaklama, transferler vb bütün gizli masrafları içerdiğinden emin olun.
Ayrıca cebinizde veya kolayca ulaşabileceğiniz bir hesabınızda planladığınız bütçenin %25 kadarını bulundurun ki “ben buna hazırdım” gülümsemesi yayılsın yüzünüze, hayatın olası şakaları karşısında. Hemen, düğün ertesi güne yapmayın ulaşım rezervasyonlarınızı… İmkânınız var ise, evde bir-iki gün dinlenmek hem bedenen hem de ruhen daha dingin bir başlangıç sağlayacaktır ikinize de.
Yurt dışına çıkmaya karar vermişseniz kızlık soyadınızı da kullanmalısınız biletlerinizi alırken. Böylece pasaport kontrolünde yaşanabilecek aksaklıkları da engellemiş olursunuz. Yurt dışı demişken devam edelim: Bir veya birden çok aktarma yapılacaksa el bagajlarınızı hafifletin, fazla sayıda bagajı kabine almayın. Bazı terminaller arası uzun mesafeler bir eziyet haline gelebilir. Hala bir rüya âlemindesiniz biliyoruz ama gelin siz temkinli olun ve bavullarınıza değerine uygun bir poliçe olmak kaydı ile sigorta yaptırın. Ne olur ne olmaz… O ülkeye ait bozuk paraları da yanınızda bulundurmanız acil ufak tefek harcamalarda yararlı olacaktır.
Gideceğiniz bölgenin mevsimsel özelliklerini öğrenmelisiniz seyahat öncesi hazırlıklarınız için. Böylece yanınıza almanız gerekenlerle ilgili detaylı bir liste yapmanız kolaylaşır. Valizlerinizi bu listeye göre hazırlayın.
Seyahatin olmazsa olmazı ve en önemli araçlardandır eşyalarınızı koyacağınız bavullarınız. O nedenle sağlamlığına, kilitlerine, tekerlekli (askılı) ve diğerlerinden ayırt edici bir özelliği olmasına özen gösterin. Size ait olduğunu belirten etiketleri bulunsun örneğin üzerlerinde.
Seyahat dokümanlarınızı, evlenme cüzdanınızı, pasaportlarınızı, biletlerinizi, varsa sürekli kullandığınız ilaçlarınızı mutlaka el çantanıza alın. Uçağa ya da bu tatil için tercih ettiğiniz ulaşım aracına binerken bir ceket veya hırka bulundurun yanınızda. Kendi aracınızla balayına çıkmanızı tavsiye etmeyiz, uzun mesafelerde yorucu olacaktır. Böyle bir şeye karar vermişseniz konaklayarak gitmeniz daha faydalı olur.
Kozmetik veya bakım eşyalarınızı seyahatler için tasarlanmış küçük boylardan seçin. İç giyimin yolculuktaki rahatınızda payı daha fazladır dış giyiminizden. Ayrı bir özen göstermeniz yerinde olur. Ayakkabı seçerken de tatilinizde yapacağınız aktivitelerinizi, giyeceklerinizi göz önünde bulundurun. Romantik akşamlar için mutlaka bir abiye kıyafet olsun valizinizde. Kıyafetlerinizi seçerken kumaşlarına da dikkat etmelisiniz; kolay kırışmayan, çabuk kuruyan, çok yer kaplamayan şeyler almaya dikkat edin. Ani sıcaklık değişimlerinde zorlanmamak için kalın ve ağır giyecekler yerine hafif olanları kat kat giymek kurtarıcınız olacağı gibi daha az yer kaplayacaktır çantanızda. Bavulunuza aldığınız birkaç boş ve temiz torba imdadınıza yetişecektir; kirlileriniz, ıslak giysileriniz veya kırılma tehlikesi olan eşyalarınız söz konusu olduğunda. Fotoğraf makinesi, kamera ve şarj aletinizi aldığınızdan emin olun. Hatta listenizi bir kere daha kontrol edin ki gideceğiniz yere vardığınızda ya da yolda “Hay Allah!” diyerek vurmayasınız alnınıza... :)

Sonunda o beklenen gün geldi çattı; ocakları, fişleri, elektrikleri, vanaları kontrol edip, güzelce kilitlediniz yuvanızın kapısını. Durun! En önemli ve son önerimizi yapalım size tam da bu noktada: Olabildiğinizce pozitif olun, yaşanabilecek olumsuzlukları göz ardı etmeyin, çıkabilecek aksiliklere dertlenmeyin, gereğinden fazla büyütmeyin… Sorunlara takılırsanız aylardır özlemle beklediğiniz, özenle hazırlandığınız bu güzel zamanı gereğince yaşayamaz, eşinizi de kendinizi de yıpratırsınız.
Ne ve nerede olursa olsun beraberliğiniz değil miydi önemli olan? Bırakın her şeyi, baş başa bu tatilinizin yani Balayınızın tadını çıkartın! İyi eğlenceler…

Neslihan Şadan BAĞDİKEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SESSİZLİĞİN

24.Nisan.2009 Beni, Bu sessizliğin çıldırtıyor en çok Bir çıkıp bir kayboluşun Kasımda buluta giren güneş gibi Üşütüyor yokluğun